Google

Subscribe

RSS Feed (xml)

Add to Google Reader or Homepage Add to Webwag

Subscribe in Rojo

Add to My AOL

Add to netvibes

Subscribe in Bloglines

Add to Pageflakes

Subscribe in NewsGator Online

Petua Tahan Lama

KELAPA PARUT:
Untuk lebih tahan lama selama 2 tahun. Belah kelapa dan ambil sebelah sahaja. Gunakan sebelah pada 31 December 2006. Sebelah lagi pada 1 January 2007. Hmmm...tahan sampai 2 tahun kan?

NASI/LAUK:
Jangan gunakan jari sebab jari ada bakteria. Sebab itu lauk cepat basi. Ceduk la pakai sudu ke, sudip ke.

BARANGAN KEMAS:
Kalau untuk lebih 'tahan lama', bayarla zakat untuk barang kemas tu atau pakai saja. Barangan emas bila dah terlalu banyak, kena bayar zakat. Kalau tidak nanti hilang begitu saja atau kena curi. Menangis tak berlagu lah namanya.

PAKAIAN:
Nak tahan lama. Jangan rendam dalam serbuk pencuci lama sangat. Elak guna washing machine. Jangan jemur bawah mentari terik elak guna bleach. Jangan bawa mandi kat beach. Gantung bila disimpan. Cuci guna air jeram atau hujan. Jangan bagi pinjam kat kawan!!!.(kedekut la pula). Kalau nak tahan lagi lama
PINJAMLAH BAJU MEMBER...BAJU SENDIRI SIMPAN...hehe




KERETA:
Lepas beli, simpan saja dalam garaj. Tutup elok2. Jangan bagi angin masuk, jangan bagi habuk masuk, jangan bagi wap air masuk. Bayar loan bulan2 sampai habis loan gerenti tahan lama.

KENYANG:
Kalau nak tahan lama sebelum makan - baca bismillah dan doa Akhir makan - doa dan ucap alhamdullillah. ..

UMUR:
Umur nak tahan lama? Banyak banyak lah senyum, jangan fikir semua masalah dan jangan merokok!!! (bukan sebab rokok tapi bazirkan duit saja, kalau duit tak ada bertambah banyaklah lagi masalah).

ROKOK:
Rokok nak tahan lama? Jangan hisapplah... ...!!!!, letak atas meja dan pandang saja. P/S: jangan hisap benda-benda yang dilarang...

TIDUR:
Rajin-rajinlah tidur siang supaya malam tahan lama.

HUBUNGAN:
Bertahan lama dalam persahabatan atau hubungan, JUJUR DAN IKHLAS

Akhir sekali..
SELAMAT BERTAHAN LAMA........sentiasalah terbuka dan rasional.


AddThis Social Bookmark Button

No comments: