Punca Keracunana Makanan:
1.Menyimpan Makanan dalam zon bahaya;
Kebanyakkan patogen membiak dalam suhu antara lima hingga 60 darjah celcius yang dipanggil suhu zon bahaya. Keadaan lebih buruk sekiranya makanan;
- dibairkan pada suhu yang mudah bakteria membiak
- makanan desediakan lama sebelum waktu makan
- makanan yang tidak dimasak sepenuhnya
2.Pencemaran ketika penyedian;
Proses penyediaan makanan yang tidak bersih dan keadaan fizikal penyedia yang kurang sihat boleh menyebabkan makanan yang dihidangkan berkemungkinan mengalami keracunan.
3.Persilangan pencemaran antara makanan masak dan mentah;
Bakteria daripada makanan mentah boleh mencemarkan makanan yang dimasak atau sedia dimakan. Kedua dua jenis makanan ini perlu disimpan berasingan dalam bekas kedap.
Antara Simpton Keracunan Makanan:- sakit otot
- pening kepala
- muntah
- demam
- pandangan kabur
- mudah letih
- sakit perut
- cirit birit
- seram sejuk
- kekejangan
Simptom berbeza mengikut daya ketahanan dan tindak balas seseorang, jenis patogen serta kadar toksin yang masuk ke dalam badan. Ia boleh bermula dalam tempoh satu atau beberapa jam. Namun, ada yang mengambil masa sehari sebelum badan bertindak balas.
technorati tags: keracunan makanan punca keracunan makanan
keotag tags: keracunan makanan punca keracunan makanan del.icio.us tags: simptom keracunan makanan zon bahaya punca keracunan makanan
icerocket tags: simptom keracunan makanan punca keracunan makanan
No comments:
Post a Comment